به سایت نسوز پارس خوش آمدید .

میدان امام خمینی - خیابان امیر کبیر - بین پاساژ طوس و ناظم الاطبا جنوبی - پلاک 546
ایران ، تهران

واشر نسوز

برای مشاوره و خرید هر محصول به روی تصویر آن کلیک فرمایید .

انواع واشر نسوز

هر قطعه ای در صنعت جایگاه خاص خود را دارد و از اهمیت خاص خود برخوردار می باشد. هر قطعه از کوچک تا بزرگ در جایگاه خود نقش کلیدی را ایفا می کند و از در کنار هم قرار گرفتن این قطعات است که دستگاه‌های مختلف صنعت و همچین خط تولید به کار می‌افتند. شناخت قطعات از اصلی ترین بخش ها در صنعت می باشد، با شناخت خوب هر قطعه می توانید هم به نقش آن واقف باشید و هم از آن در بهترین محیط و شرایط استفاده کنید. باید سعی کنید، آگاهی خود را نسبت به ویژگی ها و کاربرد هر قطعه زیاد کنید تا بتوانید به بهترین نحو از دستگاه ها استفاده کنید و بهترین قطعات را برای خط تولید انتخاب کنید. یکی از مادههایی که در تمامی صنایع مورد استفاده قرار می‌ گیرد و بسیار پرفروش می باشد واشر نسوز است. این مادهبسیار نقش مهمی دارد، این مادهاز دسته وسایلی می باشد، که بسیار در عملکرد و بازده خط تولید تاثیر می گذارد و انتخاب نادرست آن باعث می شود، خط تولید دچار آسیب های بسیار جدی شود. از این رو نیاز است با واشر های نسوز و نقش و اهمیت آن ها و انواع پرکاربرد آن ها آشنا شوید. در این مقاله به این مباحث می پردازیم.

اهمیت واشر نسوز در صنعت و نقش آن

واشر نسوز یکی از  قطعاتی می باشد که در تمامی صنایع مورد استفاده قرار میگیرد و تقریبا در تمام دستگاه های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. این واشر نسوز  آن قدر کاربرد های گسترده ای دارد و در صنایع مختلف است که در هر خط تولیدی می توانید تعداد بسیار زیادی از آن ها را مشاهده کنید. هر خط تولید و تقریبا هر دستگاهی از واشر استفاده می کنند و این موضوع باعث شده تا این قطعه بسیار مورد توجه قرار گیرد. واشر نسوز در صنعت بسیار مهم می باشد. واشر نسوز از محصولاتی می باشد که شاید کمتر به چشم بیاید و یا از اهمیت آن چشم پوششی شود، اما بسیار موثر می باشد و یکی از فاکتور های بازده یک خط تولید می باشد. زیرا اگر واشر نسوز در جای خود به خوبی قرار گیرد و از خود عملکرد خوبی را به نمایش بگذارد، قطعات دیگر دستگاه نیز بازده بهتری ارائه می دهند و این موضوع باعث می شود تا خط تولید بهتر کار کند و کیفیت محصولات افزایش پیدا کند. نکته ی دیگر در اهمیت واشر نسوز است که وظیفه ی درزگیری و جلوگیری از نشتی و همچنین سفت کردن قطعات در کنار هم با این مادهمی باشد، از این رو در. صورتی که این مادهبه خوبی عمل نکند کی تواند خسارات زیادی را به بار آورد.

 دلیل دیگری که واشر های نسوز بسیار اهمیت دارند، کاربرد خاص آن ها در صنایع اساسی می باشد. واشر نسوز به دلیل اینکه می تواند دما را تا حد بسیار زیادی تحمل نماید، از آن در صنایع بسیار اساسی استفاده می شوند. صنایعی که امروزه در جهان بسیار کلیدی هستند و نقش محوری دارند، همگی در دمای بالا کار می کنند، صنایعی مثل نفت و گاز، فولاد و فلزات اساسی همه در دمای بالایی کار می کنند. از این رو نیاز است که قطعاتی که در این صنایع بسیار ضروری به کار می روند، بتوانند در دمای بالا دوام بیاورند و مقاومت کنند، واشر نسوز این ویژگی را دارد، در واقع واشر نسوز از معدود مادههای می باشد که می تواند در چنین دمایی دوام بیاورد و مقاومت بالایی داشته باشد، این موضوع باعث شده تا واشر نسوز بسیار اهمیت داشته باشد، زیرا از آن جایی که شما هم می دانید صنایع اساسی که نام برده شد نقش بسیار پررنگی در زندگی ما دارند و حتی یک روز تامین نشدن مادهو قطعات خط تولید آن و خوابیدن خط تولید می توان صدمات و ضرر های سنگینی را به دنبال داشته باشد، از این رو قطعاتی که در این صنایع می توانند مورد استفاده قرار بگیرند، بسیار اهمیت دارند و مورد توجه قرار می‌ گیرند.

اهمیت و نقش به سزای واشر نسوز باعث شده تا از این محصول استقبال زیادی در بازار قطعات صنعتی شود، با نگاهی به مقدار تولید سالانه ی واشر نسوز و میزان استفاده ی آن در هر صنعت به راحتی پی. به اهمیت این محصول خواهید برد. واشر نسوز به دلیل اهمیت زیادی که دارد، در انواع بسیار متنوعی تولید می شود، تا بتواند پاسخگوی نیاز همه ی صنایع و کارایی های مختلف باشد، این تنوع محصول باعث شده تا انتخاب کمی سخت تر شود، از این جهت در ادامه راجب چگونگی انتخاب واشر نسوز مناسب صحبت می کنیم.

انتخاب واشر نسوز مناسب

تنوع در انواع واشر نسوز باعث سخت شدن انتخاب شده است. واشر های نسوز در انواع بسیاری تولید می شوند. هر یک از این انواع ویژگی ها و مواد اولیه‌ ی سازنده ی مختص خود را دارا می باشند، برای اینکه بتوانید بهترین نوع واشر نسوز را انتخاب و خریداری کنید، نیاز به دقت و توجه به نکاتی می باشید که در ادامه آن ها را برسی می کنیم. اولین گام برای انتخاب درست یک واشر نسوز این است که به این موضوع که به خوبی بدانید برای چه حوزه و چه محیطی می خواهید یک واشر تهیه کنید. یعنی باید آگاهی کسب کنید که برای کارایی که شما می خواهید، یک واشر باید چه ویژگی های داشته باشد، تا بتواند در آن شرایط عملکرد مطلوب را از خود نمایش دهد و دوام خوبی داشته باشد.

 بعد از اینکه از ویژگی های لازم برای پاسخگویی به نیاز خود آگاه شدید، باید به سراغ انواع مختلف واشر ها بروید و آن ها را مورد برسی قرار دهید تا دریابید، هر یک از انواع واشر ها چه ویژگی دارند و کدام یک از آن ها به ایده آل شما نزدیک تر می باشند. البته چند ویژگی هستند، که برای بکار گیری واشر ها در تمام حوزه ها نیاز هستند و اگر واشر دارای آن ها باشد، امتیاز مثبتی برای انتخاب آن ها در تمامی حوزه ها است. اولین ویژگی مقاومت آن در برابر خوردگی است. اگر واشر در برابر خوردگی توانایی مقاومت نشان دادن داشته باشد، می توان از آن در محیط های مختلفی استفاده کرد و دیگر نیاز نیست نگران زنگ زدن و اکسید شدن واشر ها باشید، از این رو این ویژگی بسیار مهم می باشد.

ویژگی دیگری که نقش بسیار پررنگی دارد، مقاومت در برابر سایش است. مقاومت در برابر سایش این امکان را به واشر نسوز می دهد که در برابر ترک برداشتگی و از دست دادن حالت مقاومت کند. اهمیت داشتن این ویژگی این می باشد، که محصولی که این ویژگی را داشته باشد، به راحتی در شرایط سخت دوام و کیفیت اولیه ی خود را از دست نمی دهد و این موضوع علاوه بر اینکه کیفیت خروجی دستگاه و بازده را بیشتر می کند، سبب طول عمر واشر نیز می شود، از این رو باید سعی کنید تا این ویژگی را نیز در هنگام انتخاب مورد توجه قرار دهید. یک ویژگی دیگری که سبب می شود عملکرد بهبود پیدا کند، انعطاف پذیری می باشد، واشر نسوز اگر دارای خاصیت الاستیسیته باشد، می تواند به راحتی با محیطی که در آن قرار می گیرد، خود را وقف دهد و به آن عادت کند.

 همچین ویژگی انعطاف پذیری باعث می شود تا محصول در برابر فشار کششی مقاوم شود، بسیاری از محصولات در چنین شرایطی ترک بر می دارند و یا خاصیت اولیه ی خود را از دست می دهد. و این موضوع سبب می شود تا در مدت کوتاهی کارایی خود را از دست دهند، اما وقتی خاصیت الاستیسیته وجود داشته باشد، این اتفاق نمی افتد. ،با لحاظ کردن این نکات و ویژگی ها در هنگام انتخاب واشر نسوز تا حد بسیاری کار برای انتخاب درست راحت می شود. از آن جایی که تنوع در انواع واشر های نسوز بسیار زیاد شده است، در ادامه تعدادی از انواع آن را که پرکاربرد و متداول تر از دیگر انواع آن هستند، معرفی می کنیم تا راحت تر بتوانید انتخاب کنید.

انواع واشر نسوز

واشر نسوز انواع متفاوتی دارد و در مدل های بسیار متنوعی تولید می شود، دلیل این که به این واشر ها نسوز می گویند، مقاومت بسیار بالای آن ها در برابر حرارت می باشد. مواد نسوز  می توانند چندین برابر دمای معمول را تحمل کنند و در چنین حالتی کارایی خود را از دست ندهند. همچنین مواد نسوز غیر قابل اشتعال و خاموش کننده ی آن هم می باشند. برخی ویژگی ها در تمام واشر های نسوز مشترک می باشد و برخی هم منحصر. به فرد می باشد.

واشر فیبری

واشر فیبری اولین نوع واشر نسوز است که به آن اشاره می کنیم. این نوع واشر از خواص مطلوبی برخوردار بوده و همه ی ویژگی های لازم برای یک قطعه کارآمد بودن را در حد خوبی دارد همین موضوع سبب شده تا فروش بسیاری داشته باشد و از آن به خوبی استقبال کنند. واشر فیبری همان طور که از نام آن پیدا است، از فیبر ساخته شده است. فیبر از آن دسته از مادههایی می باشد، که از آن می توان در حوزه های بسیار مختلفی استفاده کرد، این مادههم می تواند در برابر دما مقاومت کند و همچنین علاوه بر این از انعطاف خوبی نیز برخوردار می باشد. مقاومت در برابر سایش و خوردگی از دیگر ویژگی های واشر فیبری می باشد که به خاطر مادهاولیه ی آن به دست آمده است. واشر فیبری تمام این ویژگی ها را در کنار قیمت بسیار مطلوب و مقرون به صرفه دارد، این ویژگی ها و همچنین قیمت آن باعث شده تا به یک گزینه ی مساعد و اقتصادی برای انتخاب  تبدیل شود. واشر فیبری هم دارای کاربرد های صنعتی متنوعی می باشد و هم کاربرد های غیر صنعتی، در صنعت برای آب بندی و درزگیری از این مادهاستفاده می شود و از کاربرد های غیر صنعتی نیز می توان به استفاده از آن در پکیج و شوفاژ ها اشاره کرد.

واشر کلینگریت

واشر کلینگریت از دیگر انواع واشر نسوز می باشد که در صنعت بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع واشر بسیار شناخته شده و جا افتاده می باشد. مادهاولیه ی ساخت واشر کلینگریت پودر آزبست و رزین های لاستیکی می باشد. این ترکیب خواص فوق العاده را به واشر کلینگریت بخشیده است که همین موضوع باعث محبوبیت و کارآمدی این محصول شده است. واشر کلینگریت به دلیل داشتن رزین های لاستیکی خاصیت ارتجاعی بسیار خوبی دارد و می تواند خود را در محیط های مختلف جا بدهد و با شرایط تطبیق پیدا کند. همچین پودر آزبست هم باعث شده تا این مادهمقاومت حرارتی بالایی داشته باشد و به راحتی بتواند در دمای بالا دوام بیاورد و کارایی خود را حفظ نماید. واشر کلینگریت بسیار کارآمد می باشد و در حوزه های مختلفی مورد استفاده قرار می‌ گیرد. از جمله صنایعی که در آن از واشر  کلینگریت استفاده می کنند، صنعت پتروشیمی است. واشر کلینگریت را می توانید برای آب بندی و درزگیری فلنج ها وی ا دیگ ها بخار مورد استفاده قرار داد.

 

واشر لاستیکی

واشر  لاستیکی یکی دیگر از انواع واشر های نسوز می باشد. این واشر را می توان یکی از پرکاربرد ترین انواع واشر نسوز لقب داد. واشر لاستیکی داری خاصیت ارتجاعی بسیار خوبی است و این بزرگ ترین نقطه ی قوت آن می باشد. این واشر در حوزه های بسیار گسترده ای مورد استفاده قرار میگیرد و موارد کارایی آن بسیار زیاد می باشد. برای آب بندی و درزگیری انواع اتصالات یکی از بهترین انتخاب ها می باشد، همچنین برای صنعت خودرو سازی این مادهبسیار پر کاربرد می باشد. دیگر زمینه کاربرد واشر لاستیکی صنایع برق و الکترونیک می باشد. دیگر ویژگی واشر لاستیکی این می باشد، که از مواد طبیعی ساخته شده است.

نتیجه گیری

واشر  نسوز یکی از قطعات اصلی و پر کاربرد در صنعت می باشد. واشر نسوز از این رو در صنعت بسیار اهمیت دارد که در تمامی حوزه ها و بخش های مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و کمتر حوزه ای می باشد. که از این محصول استفاده نکنند. این پرکاربرد بودن باعث شده تا واشر نسوز در انواع بسیار متنوعی تولید شود. متنوع بودن انواع آن کار را برای انتخاب سخت کرده است، اما اگر شناخت کافی از محیط کار خود داشته باشید و بدانید که چه ویژگی هایی برای پاسخگویی به نیاز خود لازم دارید و با مبنا قرار دادن آن ها و مقایسه با ویژگی های انواع واشر نسوز انتخاب درستی داشته باشید.

در آخر باید گفت که هر محصول در بازار که کارایی لازم را دارد، به دو صورت اصلی و تقلبی تولید می‌شود. همگان و از جمله صنعتگران به خوبی میدانند که استفاده از محصولات تقلبی میتواند روند تولید را مختل کرده و خسارتهای جبران ناپذیری به دستگاه‌های موجود در یک صنعت، آسیب وارد کند. واشر نسوز یکی از این مواد کاربردی است که در بازار به دو صورت اصلی و تقلبی تولید میشود. این محصول، کارایی لازم را در بیشتر حوزه‌های صنعت داشته و مورد استفاده تمامی صنعتگران قرار میگیرد. شما برای استفاده از این محصول به صورت اصلی و یا برای خرید آن، میتوانید به سایت نسوز پارس مراجعه کنید. این شرکت تمامی محصولات خود را به صورت اصلی و با کیفیت بالا در اختیار مشتریان خود قرار میدهد. مشاوران ما به صورت بیست و چهار ساعته آماده خدمت رسانی به مشتریان خود و صنعتگران گرامی میباشند.

 

 

واشر کلینگریت : این واشر از ورق کلینگریت تهیه می شود که این ورق انواع گوناگونی دارد شامل آزبستی و غیر آزبستی ، ضد اسید و ضد روغن موجود می باشد . انواع واشر های کلینگریت دارای تحمل حرارتی 150 درجه سانتی گراد تا 600 درجه سانتی گراد می باشد .  بیشترین استفاده از این واشر های صنایع اتومبیل سازی ، در بخش های مختلف پمپ ها و سوپاپ ها مورد استفاده قرار می گیرد .

واشر تفلون نسوز : از برش دادن ورق های تفلون خالص می توان این واشر را تهیه کرد . از ویژگی های اصلی این واشر مقاومت بالا در برابر ترکیبات شیمیایی ، اسید ها ، مواد قلیایی و حلال ها و همچنین ضریب اصطکاک پایین آن است که باعث می شود دیر فرسوده شود . تفلون مورد استفاده در ساخت این واشر می تواند به صورت 100 درصد خالص و یا 70 درصد باش -30 درصد بازیافتی- تهیه کرد که باید در انتخاب دقت کرد . تحمل حرارتی این واشر تا 360 درجه سانتی گراد است .

واشر اسپیرال : این واشر ها از جهت شکل ظاهریشان اسپیرال نامیده می شوند . از نظر ظاهری این واشر ها حلقوی و یا V شکل  هستند و به جهت همین ساختار ظاهری در درزگیری فلنج ها از آن ها استفاده می شود . بعضی انواع این ورق ها دارای بخش فلزی و یک بخش پر کننده می باشد . از جمله ویژگی ای این واشر طول عمر مناسب ، بیشترین کاربرد آن برای آب بندی لوله ها به صورت ایستا که تحت دما و فشار بالا هستند برای جلوگیری از نشت استفاده می شود . میزان تحمل حرارتی این واشر تا 1000 درجه سانتی گراد می باشد .

واشر گرافیت خالص یا گرافویل : این واشر از غالب گیری ورق های گرافیتی خالص با خلوص 98% بدون افزودنی دیگری به دست می آیند ، تحمل حرارتی بسیار خوبی دارند و تا 500 در جه سانتی گراد را تحمل می کند . استحکام شیمیایی بسیار خوب در برابر اسید و خوردگی ، قابل استحکام سازی با قرار دادن سیم داخل آن .

واشر سیلیکونی : این نوع واشر از نظر بهداشتی هم ردیف واشر های تفلونی است و از ترکیبی خنثی ساخته شده است . انعطاف پذیری خوب و استحکام کششی بالایی دارد . در برابر روغن ، آب ، اسید ، نفوذ اشعه ماوراء بنفش ، اکسیداسیون مقاوم است . دارای تحمل حرارتی تا 400 درجه سانتی گراد می باشد  . ترکیب رنگی مختلفی دارد ولی معمولا به صورت بی رنگ و شفاف در دسترس می باشد .